07 August 2011

Ramadhan hari ke-7


1 Doa Harian Ramadhan 7: 

اَللَّهُمَّ أَعِنِّيْ فِيْهِ عَلَى صِيَامِهِ وَ قِيَامِهِ وَ جَنِّبْنِيْ فِيْهِ مِنْ هَفَوَاتِهِ وَ آثَامِهِ وَ ارْزُقْنِيْ فِيْهِ ذِكْرَكَ بِدَوَامِهِ بِتَوْفِيْقِكَ يَا هَادِيَ الْمُضِلِّيْنَ
"Ya Allah, bantulah aku untuk mengerjakan ibadah puasa dan ibadah malamnya, Jauhkanlah aku daripada dosa-dosanya dan berilah aku zikir untuk mengingati-MU dan istiqamah dalam melakukannya.."

2 Hikmah Ramadhan 7:
"Berpuasa dapat menimbulkan perasaan insaf dan belas kasihan orang-orang kaya terhadap golongan miskin yang sentiasa hidup menderita kelaparan dan dahaga"

3 Kesilapan Berpuasa 7:
Tanpa persediaan mental dan emosi tentang matlamat, kelebihan dan kedudukan puasa Ramadhan sepatutnya berbekal dengan ilmu dan gembira dengan kedatangan bulan Ramadhan Al-Mubarak;

"Maka bertanyalah kepada orang yang mempunyai pengetahuan, jika kamu tidak mengetahui." (An-Nahl:43)

Dan Rasulullah SAW bersabda; "Barangsiapa dikehendaki baik oleh Allah, nescaya ia difahamkan dalam urusan agamanya." (Muttafaq Alaih).

4 Hadis & Al-Quran 7:
Hadis riwayat Anas ra.: Bahwa beberapa orang sahabat Nabi saw. bertanya secara diam-diam kepada isteri-isteri Nabi saw. tentang amal ibadah beliau. Lalu di antara mereka ada yang mengatakan: Aku tidak akan menikah dengan wanita. Yang lain berkata: Aku tidak akan memakan daging. Dan yang lain lagi mengatakan: Aku tidak akan tidur dengan alas.

Mendengar itu, Nabi saw. memuji Allah dan bersabda: "Apa yang diinginkan orang-orang yang berkata begini, begini! Padahal aku sendiri salat dan tidur, berpuasa dan berbuka serta menikahi wanita! Barang siapa yang tidak menyukai sunahku, maka ia bukan termasuk golonganku." (Hadis riwayat Abdullah bin Mas`ud ra)

5 Diet Ramadhan 7:
"Bawang yang dimasak baik untuk kesihatan dan menyedapkan makanan. Bawang mentah pula akan menyebabkan kelupaan. Terlalu banyak makan bawang akan menyebabkan sakit kepala dan pelupa..."

6 Mutiara Kata 7:
"Dunia ini umpama lautan yg luas. Kita adalah kapal yg belayar dilautan telah ramai kapal karam didalamnya..andai muatan kita adalah iman,dan layarnya takwa,nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini...."Sumber dari www.mohdzulhelmi.com (Kapt Ir Dr) dan www.solihinzubir.com

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..