19 August 2011

Lailatul QadarMaksud Al-Qadar ialah kemuliaan atau tempat yang tinggi. Ia merupakan tempat untuk menentukan segala urusan dalam setiap tahun.


Sejarah Lailatul Qadar

Rasul Saw apabila memikirkan umur umatnya yang pendek tidak seperti umat-umat terdahulu, baginda menjadi berdukacita. Jika umat ini ingin bertanding dengan umat-umat terdahulu dari segi melakukan amalan-amalan soleh, sudah tentu tidak dapat menandingi amalan-amalan kesolehan mereka. Ini disebabkan umur umat Muhammad begitu pendek, mustahil untuk mengatasi mereka. Oleh itu, Allah dengan Rahmat-Nya telah mengurnikan malam Lailatul Qadar kepada umat Muhammad. Ayat Yang Berkaitan Dengannya,

a) Firman Allah SWT:
Ertinya: ” Sesungguhnya Kami menurunkan (Al Quran) pada malam Lailatul Qadar. Dan tahukah kamu apakah malam Lailatul Qadar itu? Malam Lailatul Qadar itu lebih baik dibandingkan dengan seribu bulan. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar.” (Al Qadar: 1-5)

b) Sabda Nabi SAW:
“Barangsiapa melakukan ibadah pada malam Lailatul Qadar kerana iman dan mencari pahala, maka dosa-dosanya yang telah lalu akan diampuni.”


Bagaimana Mencarinya?

Aisyah r.ha meriwayatkan bahawa Rasul SAW`bersabda: “Carilah Lailatul Qadar pada malam-malam yang ganjil di dalam 10 hari terakhir daripada bulan Ramadhan.”


Maksudnya seseorang itu carilah malam Lailatul Qadar pada malam 21, 23, 25, 27 atau 29. Oleh kerana kita tidak tahu mana satukah malam yang tepat, sebaik-baiknya berjaga malam untuk beribadah dengan harapan supaya bertemu pada salah satu malam.


Ini berdasarkan Hadis sumber dari Abu Dzar r.a: “Kami (para Sahabat) berpuasa Ramadhan bersama Rasul SAW, sampai malam ke 22, baginda tidak melakukan sembahyang malam bersamaku. Baru malam ke 23 baginda melakukan sembahyang malam bersamaku hingga 1/3 malam. Pada malam yang ke 24, baginda tidak melakukannya. Pada malam yang kje 25 baginda melakukannya bersamaku sampai ½ malam.


Baginda bersabda: “Sesungguhnya seorang yang melakukan sembahyang malam bersama imam hingga selesai, maka akan dicatat untuknya malam-malam yang lain.” Kemudian pada malam ke 26, baginda tidak melakukannya. Dan pada malam yang ke 27 itulah baginda melakukannya, bahkan sampai menyuruh keluarga dan ramai orang berkumpul (solat jemaah) selama hampir semalam suntuk, sampai-sampai kami semua bimbang terlambat makan sahur.”


Tanda-tanda Berlaku Lailatul Qadar

Ubadah bin Samit r.a pernah bertanyakan Rasul SAW mengenai Lailatul Qadar. Antara jawapan baginda:
” Di antara tanda-tanda pada malam itu ialah ianya mempunyai suasana ketenangan dan sedikit kecerahan, tidak kepanasan, tidak kesejukan. Bulan berkeadaan terang tanpa memancar hingga ke subuh. Tiada panah-panah api yang dilontarkan kea rah syaitan. Tanda yang lain pula ialah matahari di pagi itu naik tanpa cahaya yang bersinar kuat, muncul seolah-olah seperti bulan purnama (penuh). Pada hari itu Allah mengharamkan syaitan untuk naik bersama-sama dengan matahari.”


Bertemu Lailatul Qadar

Jika terjumpa malam Lailatul Qadar, bacalah doa berikut seperti sabda Rasul SAW yang maksudnya:
“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun. Engkau suka mengampuni, maka ampunilah aku.”


Keutamaan Lailatul Qadar

a) Kata Al Imam Ar-Razy:
Ketika fajar telah menyinsing pada Qadar, maka malaikat Jibril a.s berseru: “Hai para malaikat, berangkatlah, berangkatlah! ” Mereka sama berkata: “Hai malaikat Jibril, apakah yang telah diperlakukan oleh Allah terhadap orang-orang Islam dari umat Muhammad pada malam ini? Kata Jibril: “Sesungguhnya Allah memerhatian mereka dengan kasih sayang dan telah memaafkan mereka serta mengampuni mereka, kecuali 4 orang iaitu peminum arak, orang yang derhaka kepada kedua orang tua, orang yang memutuskan tali persaudaraan dan orang yang gemar bermusuhan, yakni orang yang selalu suka bertengkar yang tidak mahu berbicara dengan saudaranya lebih dari 3 hari.”

b) Nabi Musa a.s bermunajat kepada Allah:
“Tuhanku, aku ingin dekat dengan Engkau.” Firman Allah: “Aku dekat dengan orang yang bangun di malam Qadar.” Kata Nabi Musa a.s: “Tuhanku, aku ingin rahmat-Mu.” Firman Allah: “Rahmat-Ku bagi orang yang berksih sayang kepada si miskin pada malam Qadar.” Kata Nabi Musa lagi:” Tuhanku, aku ingin supaya dapat melintai Silatulmustaqim dengan cepat laksana halilintar.” Firman Allah menjawab: ” Yang demikian itu bagi orang yang bersekah pada malam Lailatul Qadar.” Nabi Musa bermunajat lagi: ” Aku mahu duduk teduh di bawah pohon-pohon Syurga serta makan buah-buahannya. .” Firman Allah: “Yang demikian itu bagi orang yang bertasbih dengan sungguh-sungguh pada malam Qadar.” “Wahai Tuhanku, aku ingin selamat dari Neraka.” Firman Allah : ” Yang demikian itu bagi orang-orang yang beristighfar atau memohon ampunan kepada Allah pada malam Qadar sampai Subuh.” Kata nabi Musa lagi: “Aku ingin keredhaan-Mu. ” Allah berfirman: “Keredhaan-Ku bagi orang yang mengerjakan solat 2 rakaat pada malam Qadar.”

c) Nabi SAW bersabda yang maksudnya:
“Sesungguhnya setiap saat di malam hari dan siang hari pada bulan Ramadhan sampai malam Lailatul Qadar, Allah membebaskan para hamba-Nya sebanyak 600,000 dari Neraka, mereka itu dari orang-orang yang seharusnya mendapat seksa. Di malam Lailatul Qadar, Dia (Allah) membebaskan hamba-Nya sebanyak jumlah hamba yang dibebaskan dari awal Ramadhan, dan pada Hari Raya, Dia (Allah) membebaskan sebanyak jumlah hamba yang dibebaskan sebulan (Ramadhan) di tambah dimalam Lailatul Qadar.” (Tanbigul Ghofilin)Sumber dari Halaqah dan http://blog.scoreanetwork.com (Redz@Gjan)


No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..