16 April 2011

Manfaat Coklat Setanding Buah-BuahanSelain buah-buahan, antara lain yang boleh dijadikan hidangan sihat adalah coklat. Mungkin ramai yang kurang gemar makan buah-buahan tertentu atau menjadi bosan dengan hidangan buah-buahan yang sama. Berbanding makanan lain, pilihlah coklat. Ini kerana setelah dikaji secara klinikal, ternyata coklat memiliki manfaat kesihatan yang baik.

Sememangnya diketahui bahawa coklat mengandungi sebatian tanaman yang lebih sihat dalam setiap gramnya berbanding jus buah-buahan. Maklumat ini diperoleh setelah para pengkaji membandingkan serbuk coklat, coklat mentah dan serbuk yang diperbuat daripada buah. Para pengkaji ini mendapati bahawa koko mengandungi flavanol yang paling banyak, bahan kimia pabrik yang lebih sihat dan kapasiti antioksidan yang lebih banyak.

Perbandingan ini juga dilakukan di antara coklat gelap, koko, coklat hangat dan jus buah-buahan. Hasilnya, coklat gelap dan koko memiliki aktiviti antioksidan dan flavanol yang lebih banyak daripada buah. Sementara itu, coklat panas didapati kurang sihat kerana telah melalui proses pengolahan.

Antioksidan, yang juga meliputi flavanol, meneutralkan molekul perosak berupa radikal bebas dan dipercayai mampu melawan penyakit jantung dan kanser. Selain itu, menurut pengkaji serbuk koko dan coklat gelap semulajadi didapati mengandungi flavanol lebih banyak daripada serbuk coklat dan jus buah. Kajian ini dilakukan di Pusat Hershey untuk kesihatan dan Gizi di Pennsylvania, Amerika Syarikat.Sumber dari majalah mingguan wanita


Uihhh sedapnya coklat..skali skala makan memang sedap..kena plak dapat coklat free, lagi sedap..hehehe..


No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..