07 April 2011

8 Perkara Jangan Diamalkan Selepas Makan1 Merokok
Kajian membuktikan bahawa menghisap rokok selepas makan bersamaan dengan mengambil 10 batang rokok di mana risiko mendapat kanser adalah tinggi. Sebaik-baiknya hisaplah rokok selepas sejam mengambil makanan.


2 Makan Buah
Mengambil buah-buahan sejurus selepas makan akan menyebabkan perut menjadi kembung dengan angin. Oleh itu, ambil buah satu hingga dua jam selepas atau satu jam sebelum makan.


3 Minum Teh
Daun teh mengandungi kandungan asid tinggi yang boleh menyebabkan protien dalam makanan yang diambil sukar untuk dihadamkan.


4 Minum Air Berais
Meminum air yang mengandungi ais sebelum, semasa dan selepas makan akan melambatkan proses pencernaan (perut) kerana air sejuk akan membekukan makanan berminyak yang baru kita makan bersama hidangan. Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran sehingga menyebabkan lemak berkumpul dan mengundang pelbagai penyakit terutama kanser dan serangan jantung.


5 Longgarkan Tali Pinggang
Kes sebegini kerap dilakukan kerana rasa terlalu kenyang. Melonggarkan tali pinggang selepas makan secara tiba-tiba kerana ianya boleh menyebabkan usus terbelit atau tersekat. Sekiranya nak longgarkan tali pinggang, eloklah dilakukan sebelum makan.


6 Mandi
Mandi boleh meningkatkan aliran darah ke tangan, kaki dan tubuh yang menyebabkan jumlah darah sekitar perut akan berkurangan. Ini akan menyebabkan sistem penghadaman dalam perut menjadi lemah. Sebaik-baiknya mandilah setengah jam atau sejam selepas makan.7 Berjalan
Sesetengah orang ada mengatakan bahawa berjalan terus selepas makan boleh memanjangkan usia. Sebenarnya berjalan menyebabkan sistem penghadaman sukar menyerap nutrisi-nutrisi dalam makanan yang diambil.


8 Tidur
Amalan tidur selepas makan boleh menyebabkan makanan yang dimakan tidak dapat dihadam dengan sempurna. Ini akan menyebabkan kita mudah diserang penyakit gastrik dan jangkitan dalam usus.No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..