19 April 2011

Ara Ubat Aneka PenyakitKaya dengan pelbagai zat yang baik untuk kesihatan manusia, buah ara dikenal pasti mampu merawat aneka jenis penyakit. Antaranya :-

1 Tekanan Darah Tinggi
Kandungan kalium, mineral yang dapat mengawal tekanan darah di dalam buah ara membuatkannya berupaya mencegah penyakit darah tinggi.

2 Kencing Manis
Tidak hanya buah, daun ara juga memiliki nilai perubatan. Dalam beberapa kelompok masyarakat, daun pokok ara dimakan bagi mengubati penyakit kencing manis kerana sifatnya yang antidiabetes dan dipercayai mampu mengurangkan pergantungan terhadap suntuikan insulin.

3 Jantung
Selain berguna untuk merawat diabetes, daun ara turut ampuh dalam memelihara kesihatan jantung. Keupayaannya menurunkan tingkat trigliserida yang merupakan bentuk lemak dalam darah, membantu meningkatkan kesihatan jantung.

4 Obesiti, Menopaus & Kanser Payu Dara
Sebagai sumber serat yang hebat, buah ara dapat membantu menurunkan berat badan individu sekali gus menjadikan tubuh lebih langsing dan sihat. Selain itu, serat juga baik untuk wanita pascamenopaus dan mengurangkan risiko terkena kanser payu dara.

5 Masalah Pencernaan
Buah ara juga mengandungi flavonoid dan ficin, enzim yang baik untuk pencernaan. kandungan tersebut membuatkan buah ara berkuasa dalam mencegah sembelit dan kanser usus.


Sumber dari majalah keluarga harmoniBanyak juga kebaikan buah dan daun ara nih..

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..