14 April 2011

3,000 Racun dalam Produk Kosmetik


Bagi 81 peratus wanita di Eropah dan Amerika Syarikat, gincu dan pelembap bibir merupakan alat solek yang wajib ada dalam beg tangan. namun begitu tahukah anda, dianggarkan seorang wanita akan menelan hampir 2 kg gincu bibir di sepanjang hayat mereka! Dengan andaian anda mula bersolek bermula usia 16 hingga 60 tahun.


Tahukah anda bahan yang terkandung dalam gincu bibir? Sesetengahnya merupakan bahan yang menjadi agen kanser (berdasarkan uji kaji ke atas haiwan). Ia termasuklah pewarna tiruan, butylated hydroxymole (BHA), pewangi, bahan plastik, bedak talkum, Teflon (bahan yang digunakan untuk menutupi kuali non-stick) dan formaldehid.


Sebenarnya, bukan gincu bibir sahaja, yang harus anda perhatikan. Terdapat ribuan produk yang disapu ke tubuh yang boleh dipersoalkan tahap keselamatannya. Ini kerana laporan oleh kempen Chemical Safe Skincare pada tahun 2007 mendedahkan seorang wanita sekurang-kurangnya menggunakan 12 jenis produk penjagaan tubuh.


Kita diberitahu menyapu itu dan ini mampu melambatkan penuaan, membentuk tubuh dan awet muda. Sedangkan hakikat adalah sebaliknya kerana ketahuilah 70 peratus bahan yang disapu, akan meresap masuk ke dalam tubuh.


National Institute of Occupational safety and Health (NIOSH) Amerika Syarikat menyenaraikan 3,000 bahan kimia yang didakwa digunakan dalam produk kosmetik. Dianggarkan 900 daripadanya adalah bahan bertoksik yang boleh dikaitkan dengan iritasi kulit, kanser, mutasi sel, alahan, komplikasi reproduktif, gangguan sistem endoktorin dan lain-lain masalah kesihatan.


Kelebihan buku Toxic Beauty bukan sahaja terletak pada 'keupayaan' menyenaraikan keburukan, tetapi juga turut memberikan cadangan atau saranan kepada pengguna.FAKTA TOXIC BEAUTY  • Syampu mengandungi detergen yang sama digunakan dalam menghasilkan serbuk dan cecair pencuci yang boleh melenyapkan minyak semula jadi pada kulit kepala.

  • Pendedahan kepada penyembur rambut boleh menyebabkan seseorang mengalami simptom jangkitan respiratori, pendek nafas, kerap selesema, batuk yang kronik dan imej sinar X yang abnormal kerana 'cecair plastik' merupakan antara yang digunakan untuk menyebabkan 'rambut' anda kekal berada di tempatnya.Sumber dari majalah iSIHAT dan buku Toxic Beauty


No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..