07 June 2011

Tip Pengambilan Ubat Yang Betul


Bergantung hidup pada ubat-ubatan ada kalanya menimbulkan kerumitan terutama jika pesakit perlu mengambil pelbagai jenis ubat dalam sehari. Hal ini menjadi lebih rumit jika pesakit lebih berusia dan sukar memahami arahan yang diberikan doktor. Berikut merupakan tip pengambilan ubat yang betul:-
  • Pesakit tidak seharusnya mengambil ubat-ubatan lebih daripada empat kali sehari.
  • Pengambilan ubat-ubatan dengan arahan yang sama contohnya perlu diambil selepas makan boleh digabungkan dan ia tidak akan menimbulkan sebarang masalah ataupun menimbulkan sebarang interaksi yang berbahaya.
  • Dalam kajian yang dijalankan Wolf mendapati, ketika pesakit diminta mengambil dua jenis ubat-ubatan dengan arahan yang sama, seorang daripada tiga orang pesakit yang ditemui gagal memahaminya.
  • Untuk mengatasi masalah ini, Wolf mencadangkan para pengamal perubatan mencadangkan pesakit untuk mengikut jadual yang lebih UNIVERSAL iaitu dengan mencadangkan pesakit mengambilnya setiap pagi/tengah hari/malam ataupun sebelum tidur berbanding dengan cara menyatakannya dua kali sehari ataupun setiap 12 jam.
  • Jika anda mengambil ubat dengan meminum air, pastikan anda minum segelas penuh air itu. Kuantiti air yang kurang akan menyebabkan ubat kurang berkesan. Ia juga boleh mengakibatkan ketidakselesaan pada tekak jika ubat tidak masuk sepenuhnya ke dalam perut.
  • Pastikan ubat yang anda makan itu adalah ubat yang betul.
  • Bagi mengekalkan keberkesanan ubat anda, pastikan ubat-ubatan tidak diletakkan atau disimpan di tempat yang terdedah kepada pancaran matahari dan haba yang melampau.


Sumber disunting dari majalah iSIHAT


Tak sangka jugak bila kita kurang minum air boleh menyebabkan ubat yang kita makan kurang berkesan..

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..