20 June 2011

Kelebihan Senyum


Paling penting, Senyum itu sedekah. Tak perlu dengan duit,dengan senyuman pun kita dah boleh bersedekah tau!
· Senyum itu senaman. Para saintis mendapati senyum dan ketawa merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman di mana dapat merangsang seluruh tubuh dan mampu memberi manfaat berguna kepada sistem saraf otak dan juga hormon-hormon.

· Memulakan hari dengan senyuman dapat menceriakan hari yang dilalui. Apabila kita tersenyum, badan turut 'tersenyum' dan menganggap kita gembira. Jadi apabila bangun pagi, jangan moody, banyak-banyakkan lah senyum. Jumpa jiran sebelah nak pergi kerja, jumpa jiran sebelah nak pergi kelas, sentiasalah senyum.

· Senyum awet muda! Aku tahu, korang semua kan nak kelihatan sentiasa muda kan? Jadi, perbanyakkan senyum. Apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi.

· Senyum hilangkan stress. Stress ada dua. Senyum dan ketawa dikategorikan sebagai stress yang baik. Stress yang tidak baik akan memberi tekanan kepada sistem ketahanan badan.

· Senyum merendahkan risiko sakit jantung. Senyuman yang diakhiri dengan ketawa mengaktifkan kimia badan dan secara tidak langsung merendahkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok, atritis dan ulser. Pusat Perubatan Universiti Maryland menjalankan kajian ke atas 300 responden dan mendapati 40 peratus orang yang mengidap penyakit jantung kurang ketawa berbanding orang yang sihat.Sumber dari google


Jadi apa lagi, senyum-senyumlah selalu.. Aku memang kerap senyum, jadi tak menjadi masalah laa kalau aku nak senyum..


No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..