27 June 2011

Fakta Penting Tentang Antibiotik


Kita ketahui bahawa antibiotik banyak diberikan untuk membunuh kuman atau bakteria yang menyebabkan penyakit. Tetapi anda perlu tahu bahawa antibiotik tidak berkesan untuk membunuh virus.


Penggunaan antibiotik yang berleluasa sekarang telah menyebabkan banyak bakteria yang tahan (resistant) terhadap pelbagai antibiotik. Hasilnya, kebanyakan antibiotik yang telah dicipta tidak dapat membunuh bakteria penyebab penyakit atau kurangnya keberkesanan antibiotik tersebut untuk melawan penyakit.


Terdapat dua jenis bakteria, bakteria jinak (apathogen) yang tidak menyebabkan penyakit, dan bakteria penyebab penyakit (pathogenic). Secara fisiologi, badan kita memang mempunyai bakteria tertentu. Bakteria ini membantu menyeimbangkan keadaan di dalam tubuh kita supaya fungsi badan di tahap maksimal. Apabila bakteria pathogenic ataupun bilangan bakteria apathogen meningkat, akan terjadinya ketidakseimbangan keadaan di dalam tubuh. Akibatnya, timbul penyakit.


Apabila anda memakan ubat antibiotik tatkala anda diserang penyakit yang disebabkan oleh virus, maka ubat tersebut akan bertindak ke atas bakteria jinak di dalam tubuh anda tetapi tidak ke atas virus tadi. Bakteria yang diserang oleh antibiotik tersebut akan bermutasi dan berevolusi untuk melawan serangan tersebut.


Hasilnya, bakteria menjadi semakin kuat dan antibiotik tidak dapat membunuh bakteria-bakteria jahat yang menyebabkan penyakit itu.


Sekarang ini, terdapat pelbagai bakteria yang tahan terhadap antibiotik dan untuk menghasilkan antibiotik yang baru bukanlah mudah. Para saintis dan doktor di seluruh dunia sedang berusaha untuk menangani masalah ini.Apa yang anda perlu lakukan sebagai seorang pengguna adalah:

1 Tidak memakan antibiotik sekiranya diserang penyakit yang disebabkan oleh virus.
2 Memakan antibiotik sehingga habis seperti yang telah doktor sarankan (waktu makan, jumlah ubat, cara makan).
3 Terus memakan antibiotik mengikut nasihat doktor walaupun anda merasa sudah sihat.
4 Berbincang tentang antibiotik resistance dengan doktor anda.


Sumber dari  www MD


Ubat oh ubat.. Aku selalunya memang abiskan jugak antibiotik.. Tu pun lepas dengar citer dari kawan2 ler.. Hai bila nak baik selesema ngan batuk nih.. Tak larat nak telan ubat dah..

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..