23 June 2011

Amalan minum air sebelum dan selepas tidur


Air bukan sahaja menghilangkan dahaga tetapi amat perlu bagi membantu pertumbuhan semula sel, membantu mengeluarkan toksik daripada tubuh dan membantu dalam proses metabolisme tubuh.

Menurut kajian, air merupakan komponen terbesar di dalam semua makhluk hidup. Dalam tubuh manusia sendiri terdapat 70 peratus air. Kekurangan air di dalam tubuh boleh mengganggu kesihatan tubuh, malah banyak penyakit berlaku disebabkan kekurangan air dan pengambilan air yang tercemar. Oleh itu, pengambilan air secara teratur amat bermanfaat untuk kesihatan tubuh badan.

Air putih contohnya, sering diabaikan oleh orang ramai terutama sekali ketika bangun daripada tidur. Amalan minum air sebaik bangun dari tidur amat bermanfaat untuk kesihatan. Sebenarnya, sepanjang kita tidur di antara enam hingga lapan jam setiap malam, kita tidak minum air sehingga menyebabkan tubuh kekurangan air.

Sepanjang tempoh tidur, tubuh akan mengeluarkan banyak cairan melalui pengewapan. Ini kerana, tubuh tidak berhenti bekerja biarpun kita tidur. Metabolisme sel akan kekal berjalan dan cairan daripada sel tubuhlah yang membantunya.

Sebab itu, kita akan berasa dahaga apabila setiap kali bangun dari tidur. Keadaan ini perlu dipulihkan segera dengan meminum air sebanyak 250 ml hingga 500 ml air, bergantung kepada berat badan seseorang, agar tubuh akan kembali segar semula.

Jika kita tidak meminum air setelah bangun daripada tidur, tubuh akan kekurangan mineral. Untuk permulaan, minum segelas air putih setelah bangun daripada tidur akan membantu tubuh. Air yang terdapat di dalam tubuh kita digunakan oleh organ-organ tubuh yang tidak pernah berhenti bekerja termasuklah otak, jantung dan ginjal. Oleh itu, kita disarankan minum air.

Selain itu, bukan hanya ketika bangun tidur kita perlu minum air, tetapi sebelum tidur juga kita disarankan untuk minum air. Tidak perlu terlalu banyak kerana minum air berlebihan sebelum tidur akan membuatkan kita sering terjaga malam untuk membuang air kecil, seterusnya mengganggu kualiti tidur anda. Malah, ia juga boleh memudaratkan fungsi jantung dan ginjal.


WAJAH-WAJAH DEHIDRASI

 1  Artritis
Masalah yang paling banyak dialami masyarakat hari ini. Kekurangan air hadir dalam bentuk penyakit artritis.

 2  Pedih ulu hati
Ia merupakan daripada dehidrasi. Apa pun pedih ulu hati mengganggu tidur malam atau ketenangan minda berjuta individu di seluruh dunia.

 3  Sakit belakang
Kesakitan yang berlaku secara berkala ini menyerang jutaan manusia di seluruh dunia.

 4  Migrain
Kesakitan yang melemahkan tubuh ini menjadi punca kemusnahan kebanyakan pesakit.

 5  Kolitis (Radang Usus Besar)
Masalah ini dikaitkan dengan sembelit dan penghadaman yang memberi kesan kepada sebahagian besar masyarakat hari ini.

 6  Fibromyalgia
Rasa sakit pada otot dan sendi di seluruh tubuhboleh melumpuhkan pergerakan.

 7  Angina
Memandangkan angina (sakit dada) adalah alamat yang menunjukkan akan berlaku serangan jantung dan kemungkinan kematian, ia merupakan kesakitan yang paling ditakuti.Sumber dari majalah mingguan wanita dan majalah iSIHAT


Yang pernah dengar minum air selepas bangun tidur jer.. Tak sangka plak kena minum air juga sebelum tidur.. Tapi kalau banyak minum air sebelum tidur, kerap plak nk kena ulang masuk toilet.. Memang banyak kesannya kalau kurang minum air..

2 comments:

  1. Terima kasih atas info yang sangat bermanfaat. Sudi-sudi lawat blog kindhearty.blogspot.com.

    ReplyDelete
    Replies
    1. U r welcome.. Ilmu kan perlu dikongsi bersama..

      Delete

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..