28 June 2011

Berjalan Kaki Dapat Mengurangkan Risiko Strok Pada Wanita


Daripada penelitian yang telah dilakukan oleh beberapa pakar kesihatan di Women’s Health Study (WHS) mendapati bahawa berjalan kaki dapat mengurangkan risiko mendapat strok pada wanita. Dikatakan bahawa wanita yang berjalan kaki selama 2 jam atau lebih seminggu terutama dengan kelajuan yang cepat mempunyai risiko yang lebih rendah dibandingkan dengan wanita yang tidak berjalan kaki sama sekali.

Jacob Sattelmair, MSc, Havard School of Public Health mendapati bahawa berjalan dengan kadar masa yang lama (duration) dan kelajuan berjalan kaki mempunyai hubungan secara terbalik (inversely related) dengan risiko untuk mendapat ischemic dan hemorrhagic stroke pada 39,315 orang wanita yang berumur 45 tahun dan ke atas.

Daripada data statistik penelitian tersebut, wanita yang berjalan selama 2 jam atau lebih seminggu mempunyai 30% risiko lebih rendah berbanding dengan mereka yang tidak, dan juga wanita yang berjalan dengan kelajuan >4.8km sejam (kelajuan biasa) mempunyai 37% risiko lebih rendah daripada wanita yang tidak berjalan kaki sama sekali.

Jadi sebagai kesimpulannya, dapat dikatakan bahawa melakukan aktiviti fizikal seperti berjalan kaki juga dapat mencegah kita daripada mendapat strok di kemudian hari. Jangan lupa bersenam 3 kali seminggu selama 20 minit!!Sumber dari http://ekesihatan.com


Tak sangka plak yang wanita ni lagi berisiko tinggi untuk mendapat strok berbanding lelaki.. Penyakit sekarang memang tak kenal orang, tak kira kecil, besar, tua ataupun muda.. Jadi jagalah kesihatan anda agar dapat terhindar dari pelbagai penyakit.. Apapun tadi dah berjalan kat site.. Penat.. Penat.. Penat..

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..