11 March 2011

Hiperhidrosis


Penyakit berpeluh yang berlebihan dikenali sebagai Hiperhidrosis. Ia berlaku pada hampir 1% daripada populasi terutamanya wanita. Perpeluhan yang tidak normal ini biasanya mengganggu kehidupan pesakit dan ia boleh berlaku di tangan, ketiak, kaki atau muka.

Ada pesakit yang tidak ke masjid atau berdebar ketika hari raya menjelang tiba kerana tangan yang basah ketika bersalaman. Ada pesakit yang mengadu berpeluh menitik-nitik tanpa sebab dan kaki yang berendam di dalam kasut disebabkan perpeluhan pada kaki. Ini menyebabkan mereka berasa sulit untuk menjalani kehidupan.

Penyebab penyakit hiperhidrosis ini masih belum diketahui. Walaupun begitu, ia dipercayai disebabkan oleh rangsangan saraf simpatetik yang berlebihan pada kelenjar peluh yang terlibat.

Biasanya, simptom hiperhidrosis mula kelihatan ketika sejak usia antara 10 tahun hingga 20-an. Kemungkinan berlaku di kalangan ahli keluarga adalah tinggi namun ia bukan kemestian.

Walaupun tidak menjejaskan kesihatan keseluruhan, hiperhidrosis dianggap mengganggu aktiviti sosial individu terbabit.

“Individu terbabit akan rasa tidak selesa, rendah diri dan kurang berkeyakinan untuk bertemu orang ramai. Apatah lagi bagi mereka yang banyak terlibat dengan majlis sosial,” katanya.


Rawatan

Terdapat beberapa kaedah merawat hiperhidrosis. Antaranya:

Antiperspirant

Dicadangkan kepada kes hiperhidrosis ringan dan bersifat sementara. Pemakaian perlu diulang. Pesakit serius, kaedah ini langsung tidak berkesan

Suntikan

Bagi mengurangkan aktiviti saraf simpathetik. Namun kadangkala mengganggu aktiviti simpathetik hingga berlaku masalah lain seperti sembelit, cirit-birit, rasa loya dan pengsan. Hanya bertahan antara enam hingga lapan bulan sahaja.

Pembedahan

Pembedahan invasif minimum melalui VATS paling berkesan dan selamat. Mengambil masa sekitar satu jam. Kesan serta-merta. Kejayaan hampir 100 peratus. Luka pembedahan hanya sebesar 5mm - 1sm.

Kesan sampingan

Kemungkinan untuk mengalami kesan sampingan hanya sekitar satu hingga tiga peratus sahaja dan kesakitan yang berlaku biasanya disebabkan pembedahan.

Rasa sakit seperti sengal biasa berlaku di bahagian dada dan belakang. “Ia berlaku lebih kurang dua minggu dan bersifat sementara,” katanya. Jelas beliau lagi, pesakit boleh pulang dari wad sehari selepas pembedahan dan proses penyembuhan berlaku dengan pantas.

Kesan sampingan lain pula seperti berpeluh di bahagian lain, sesak nafas dan sebagainya juga bersifat sementara. Bagi mereka yang mengalami masalah kekeringan pula boleh diatasi dengan menyapu losyen atau krim.

Maklumat mengenai hiperhidrosis
Sumber dari utusan malaysia dan internetNo comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..