22 March 2011

Detoks Cara Mudah

Perkataan detoks sudah tidak asing lagi di kalangan kita semua. Malah, ramai juga yang mengakui tertarik dengan proses pembersihan tubuh secara semula jadi begini. Jika tidak, masakan pelbagai produk yang membantu tubuh untuk melakukan detoks ini semakin mendapat sambutan. Sebenarnya, bukanlah mudah untuk melakukannya, apatah lagi yang ingin melakukannya secara semula jadi.

Ini kerana, untuk menjalani proses detoks sekalipun, kita perlu minum banyak air atau makan makanan yang mungkin tidak digemari seperti jus campuran sayur dan buah yang aromanya kurang enak. Jika anda rasa tidak mungkin mahu makan makanan seperti itu, tip di bawah mungkin boleh dijadikan panduan sebagai proses detoksifikasi mudah:-


Ingat serat
Ambil makanan yang banyak mengandungi serat seperti nasi merah, sayur dan buah-buahan segar supaya pencernaan bersih dan lancar.


Ambil vitamin C
Ambil vitamin C setiap hari kerana ia boleh membantu menghasilkan sebatian hati yang mengusir racun dari dalam tubuh. Ia boleh berupa suplemen atau buah.


Minum banyak air
Air akan menjaga sel-sel tubuh dan menjaga dehidrasi. Minum dua liter air setiap hari.


Tarik nafas panjang
Biasakan diri dengan menarik nafas panjang dan dalam supaya lebih banyak oksigen dapat masuk ke dalam sistem tubuh. Cara ini dapat membuat tubuh lebih bersih.


Sauna
Berpeluh di sauna boleh mengeluarkan racun dari dalam tubuh. Mandi wap juga boleh dilakukan.


Sumber dari majalah mingguan wanita


No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..