3 cara untuk mengurangkan tahap kolesterol
1. Hadkan pengambilan makanan tinggi kolesterol
2. Kurangkan pengambilan lemak
3. Tingkatkan pengambilan serat
1. Hadkan pengambilan makanan tinggi kolesterol
* Pengambilan makanan tinggi kolesterol yang berlebihan boleh meningkatkan tahap kolesterol LDL (sila rujuk jadual Kandungan kolesterol dalam makanan ).
* Pengambilan kuning telur dalam seminggu adalah sebanyak 2-3 biji sahaja.
* Organ dalaman seperti hati, limpa , jantung adalah tidak digalakkan
* Udang , sotong, ketam dan juga kerang - kerangan ( kerang , kupang , kepah , tiram ) boleh diambil secara tidak berlebihan bergantung kepada kekerapan pengambilan dan juga jumlah yang diambil .
Sekiranya terdapat masalah , sila dapatkan nasihat Pakar Pemakanan atau Pegawai Dietetik.
2. Kurangkan Pengambilan Lemak
Lemak tepu boleh meningkatkan tahap kolesterol darah.
Santan merupakan salah satu lemak tepu yang biasa diambil.
Bagi setiap masakan di rumah , pengambilan santan perlu dihadkan kepada 2 sudu besar sahaja , sebanyak dua kali seminggu.
Bagi masakan di luar seperti di restoran atau gerai , pengambilan kuah santan dalam setiap masakan perlu dielakkan.
Sila rujuk Panduan Pemakanan Malaysia
3. Tingkatkan Pengambilan Serat
* Serat makanan dapat membantu menurunkan tahap kolesterol darah .
* Sumber serat yang baik adalah buah- buahan , sayur-sayuran dan hasil bijirin mil penuh.
Jenis-jenis lemak
Terdapat 2 jenis lemak dalam makanan iaitu lemak tepu dan lemak tidak tepu.
Lemak Tepu
* Berbentuk pepejal dan keras di bawah suhu sejuk.
* Biasanya daripada haiwan tetapi terdapat juga dalam lemak tumbuhan seperti santan kelapa.
* Pengambilan lemak tepu yang berlebihan akan meningkatkan tahap kolesterol darah dan meningkatkan risiko penyakit jantung.
Lemak Tidak Tepu
* Lembut walaupun disimpan di dalam peti sejuk
* Kebiasaanya daripada tumbuhan
Terdapat 2 jenis lemak tidak tepu :
* Lemak Monounsaturated ( MUFA ) seperti minyak zaiton dan minyak kelapa
* Lemak Polyunsaturated ( PUFA ) seperti minyak bunga matahari , minyak jagung dan marjerin lembut.
Nama lain bagi lemak - trans fatty acids ( asid lemak trans ), shortening, suet (lemak yang membaluti buah pinggang pada kambing & lembu untuk dibuat bahan masakan) , marbling, cream, tallow ( lemak haiwan ), lard ( lemak babi ) dripping( lemak beku), hydrogenated fat ( lemak terhidrogen ) , cis- fatty acid.
Jadual Kandungan Kolesterol Dalam Makanan
Kandungan kolesterol dalam beberapa jenis makanan
Sumber dari http://www.infosihat.gov.my/ dan internet