Assalamualaikum semua.. Tetiba tengok menu nih sedap plak rasa.. Yelah makan plak ngan nasi panas2 ngan ikan masin.. Wuishh memang terangkat la.. Tak payah lauk banyak2 pajeri nenas ngan ikan masin pun dah memenuhi selera.. Terliur plak rasa, menitik2 air liur nih.. Hahaha..
Pajeri nanas sangat terkenal pada musim kenduri kahwin, tetapi menu ini
juga sesuai di makan bersama keluarga di rumah. Bagi yang ingin mencuba anda
boleh menggunakan resepi yang dikongsikan kali ini.
Bahan-bahan:
Tiga hirisan nanas } dibersihkan
2 sudu makan kerisik
10 ulas bawang merah } dikisar halus
50gm udang kering }
2 batang serai dititik
2 helai daun kari
Satu sudu rempah kari ikan
Sedikit bunga lawang, pelaga dan kulit kayu manis
Cara Menyediakannya:
- Tumiskan bunga lawang, pelaga dan kulit kayu manis bersama serai dan daun kari sehingga naik bau.
- Masukkan rempah kari ikan, udang kering yang dikisar dan secawan air, kacau sehingga naik bau.
- Seterusnya masukkan potongan nenas, kerisik dan gula kabung.
- Perlahankan api, biarkan selama 15 minit, dikacau berseli sehingga nenas masak.
- Sedia untuk dihidangkan.
Sumber dari http://mingguanwanita.karangkraf.com/pajeri-nenas-1.213502