17 July 2013

Resepi Daging Lada Hitam

Assalamualaikum semua.. Resepi ni nampak sedap, boleh dinikmati bila dah kekeringan idea untuk menyediakan hidangan berbuka puasa nanti.. Resepi ini juga sesuai dinikmati oleh ibu yang sedang berpantang.. Meh kita tengok resepi yang ada nih..




Daging Lada Hitam

Masa: 60 minit

Hidangan: 3 orang

Bahan-bahannya:

*250 gram daging batang pinang dihiris nipis

*1 biji bawang besar (dihiris)

*5 ulas bawang putih (dihiris)

*2 sudu minyak masak

*1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)

*1 sudu besar kicap manis

*1 sudu besar kicap masin

Cara menyediakannya:

1. Rebus daging dengan api sederhana hingga empuk. Toskan tetapi jangan dibuang air rebusan tadi.

2. Panaskan kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.

3. Masukkan daging, kicam manis, kicap masin dan lada hitam. Gaul rata dan biarkan seketika.

4. Kemudian masukkan sedikit air rebusan tadi dan biarkan sehingga pekat semula agar daging lebih lembut.

5. Taburkan lada hitam dan siap untuk dihidang.

INFO

· Daging lembu batang pinang kurang mengandungi lemak dan teksturnya lebih lembut.

· Protein sangat penting untuk ibu membina semula tisu-tisu badan yang mungkin rosak sewaktu menjalani proses bersalin.




Sumber dari Pa & Ma


No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..