15 July 2013

Panduan Pilih Pakaian Anak

Assalamualaikum semua.. Entry kali ini khas untuk para ibu bapa dalam memilih dalam membeli pakaian.. Bukan apa, kekadang pakaian yang dibeli tidak tahan lama, tak selesa, luntur dan macam-macam lagi laa.. Bagi yang baru memiliki anak pertama pastinya banyak pakaian yang akan dibeli.. Kalau dah mempunyai anak 2-3 orang mungkin yang kakak-kakak atau abang-abang masih boleh dipakai kan???.. 
 
 

Biasanya golongan ibu paling teruja membeli-belah pakaian anak. Lebih-lebih lagi yang punya anak kecil. Namun kadang kala timbul dilema dalam memilih pakaian untuk si kecil.

Lazimnya selepas bayi lahir, banyak kenalan menghadiahkan baju bayi buatnya. Selalunya baju yang diterima bersaiz kecil berbanding bayi anda yang cepat membesar. Ikuti tip berikut ketika membeli baju buat si kecil anda.

1 Mudah dibasuh dan warna tidak luntur
Dalam tempoh beberapa minggu, saiz baju bayi akan berubah. Oleh itu beli baju yang mudah dibasuh dan fabrik yang selesa. Jika beli baju yang berwarna pastikan warna tidak mudah tanggal apabila dibasuh.

2 Pengaliran udara
Umum mengetahui lima bulan pertama bayi membesar dengan cepat. Keadaan ini membuatkan baju bayi kelihatan baru kerana hanya digunakan beberapa kali sahaja. Cari baju bersaiz besar untuk memberikan keselesaan kepada si kecil ketika memakainya. Malah ia membantu pengaliran udara dengan baik dan mampu mengelak ruam.

3 Saiz besar
Kadang kala sukar mencari saiz baju bayi lelaki yang agak besar berbanding baju bayi perempuan. Apabila kesuntukan masa atau tiada pengetahuan mengenai kedai berdekatan, anda terus membeli baju si kecil sekadar ‘tangkap muat sahaja’. Akibatnya, baju si kecil hanya boleh pakai beberapa bulan sahaja. Sebaiknya beli baju bersaiz besar supaya tahan lebih lama.

4 Mudah dipakai dan ditanggalkan
Jenis baju berbutang adalah dicadangkan untuk bayi berusia lima bulan pertama. Baju jenis ini mudah dipakai dan ditanggalkan. Bagi bayi pra-matang, pastikan baju yang dibeli dilengkapi topi untuk melindungi kepalanya daripada udara sejuk.

5 Masih boleh dipakai
Jika anda merancang untuk memiliki bayi lagi, baju bayi yang tidak muat dan masih elok perlu disimpan di tempat yang kering dan dibungkus dengan kemas untuk mengelakkan daripada gigitan tikus. Jika perlu letakkan pewangi supaya baju tidak berbau ketika dalam simpanan anda6 Kain kapas
Kulit bayi lembut dan sensitif. Pemilihan jenis fabrik iaitu jenis 100 % kain kapas membantu mengelak daripada masalah kulit kepada bayi. Jenis kain kapas yang mudah menyerap peluh memberi rasa nyaman kepada si kecil.


Sumber disunting dari http://pama.karangkraf.com/bayi/panduan-pilih-pakaian-anak-1.157639

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..