Pada satu ketika dahulu, kulit kayu manis amat berharga. Malah herba rempah ini pernah digunakan sebagai mata wang. Disebabkan berharganya juga rempah dari spesies cinnamomum ini, pernah menjadi penyebab berlakunya peperangan.

Pada kurun pertama tahun Masihi, kira-kira 350 gram kulit kayu manis sama dengan nilai kira-kira lima kilogram perak.

Walaupun kini kulit kayu manis tidak lagi bernilai sebagai mata wang, namun berharganya herba rempah ini adalah khasiat perubatan yang dimilikinya.

Pokok kulit kayu manis berasal dari Sri Lanka. Nama botaninya diambil daripada perkataan Arab yang bermaksud tanaman rempah berbau wangi. Bagi menghasilkan kulit kayu manis yang kita kenali, kulit pokok nya akan dikeringkan terlebih dahulu sebelum dijadikan dalam bentuk kepingan atau batang. Kulit kayu manis ini juga boleh dikeringkan dan kemudiannya dikisar menjadi serbuk kulit kayu manis.

Sifat-sifat rasa dan bau kulit kayu manis ini datangnya daripada sebatian dalam minyak kulitnya yang dikenali sebagai cinnamo nal dehdye. Walaupun terdapat empat varieti kulit kayu manis, namun spesies Ceylon cinnamon dan cassia cinnamon adalah lebih popular.

Kurangkan Loya

Herba rempah kulit kayu manis memang banyak kegunaannya. Orang Mesir purba telah menggunakan kulit kayu manis dalam proses pengawetan mayat atau mumia. Herba rempah ini juga turut digunakan dalam makanan untuk mencegah daripada busuk dan rosak.

Kulit kayu manis juga boleh diperoleh dalam bentuk minyak sejat. Beberapa dari pada produk ini tidak dihasilkan untuk tujuan pemakanan tetapi sebaliknya ia digunakan sebagai minyak pati aromaterapi.

Minyak ini amat kuat dan berkuasa. Pengambilan berlebihan boleh menekan sistem saraf utama. Oleh itu anda tidak digalak kan mengambil minyak ini untuk rawa tan kecuali mendapat nasihat daripada penga mal perubatan yang bertauliah.

Kebaikan daripada herba rempah yang dikenali sebagai nama Cinnamon (Inggeris) ini memang banyak. Selain digunakan dalam masakan dan kegunaan harian, kulit kayu manis juga memiliki kebaikan untuk kesihatan.

Dalam perubatan Ayurveda India, kulit kayu manis digunakan sebagai ramuan untuk merawat diabetes, masalah pencernaan dan selesema. Perubatan tradisional Cina telah menggunakan kulit kayu manis untuk merawat masalah selesema, batuk, sendawa, loya, cirit birit, sakit tekak dan kesakitan akibat haid.

Cara untuk menghasilkan ubat batuk dan selesema adalah dengan merebus kepingan kulit kayu manis di dalam air panas selama dua minit. Air ini juga boleh diminum seperti meminum teh herba.

Menenangkan Perut

Herba rempah ini juga dikatakan berguna sebagai ubat kepada mereka yang cenderung mengalami rasa panas pada bahagian atas tubuh tetapi memiliki bahagian kaki yang sejuk. Herba rempah ini merangsang peredaran darah terutamanya pada jari-jari tangan kaki.

Selain itu ia juga digunakan untuk artritis. Malah kulit kayu manis juga mampu digunakan sebagai ramuan tradisional untuk otot-otot sakit dan gejala-gejala masalah virus seperti selesema dan demam.

Ekstrak kulit kayu manis turut digunakan untuk merawat masalah-masalah gastrousus dan untuk menenangkan perut. Kulit kayu manis bersifat karminatif, satu agen yang mampu membantu memecahkan angin usus dan secara tradisionalnya digunakan untuk menentang cirit-birit dan mabuk laut.

Kajian juga menunjukkan bahawa pengam bilan sejumlah kulit kayu manis mampu mengurangkan kolesterol jahat atau LDL. Caranya adalah dengan memakan setengah sudu serbuk kulit kayu manis setiap hari. Serbuk ini juga boleh ditambah sebagai pemanis di dalam minuman kopi atau teh. Satu kajian di Jerman mendapati bahawa kulit kayu manis menyekat sepenuhnya penyebab kebanyakan jangkitan saluran urinari dan kulat yang bertanggungjawab untuk jangkitan yis vagina pada wanita.

Walaupun terdapat khasiat dan kebaikan kulit kayu manis, namun begitu pengambilannya perlu mendapat nasihat daripada pengamal perubatan bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari.