BAHAN-BAHAN :1/2 ekor ayam-dipotong kecil
5 tangkai cili kering
1 sm halia
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 biji tomato-dipotong dadu
2 helai daun pandan
Sedikit daun ketumbar
1/2 cawan sos tomato
2 sudu madu
Garam dan kunyit secukupnya
5 tangkai cili kering
1 sm halia
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 biji tomato-dipotong dadu
2 helai daun pandan
Sedikit daun ketumbar
1/2 cawan sos tomato
2 sudu madu
Garam dan kunyit secukupnya
CARA MEMASAK :1. Perap ayam dengan garam dan kunyit. Goreng setengah masak.
2. Tumis bahan kisar kecuali sos tomato, tomato dan madu sehingga naik bau. Kemudian barulah masukkan sos dan buah tomato.
3. Tumis sehingga naik minyak.
4. Masukkan ayam dan biar kuah menjadi pekat.
5. Setelah itu masukkan madu kacau dan terus angkat.
2. Tumis bahan kisar kecuali sos tomato, tomato dan madu sehingga naik bau. Kemudian barulah masukkan sos dan buah tomato.
3. Tumis sehingga naik minyak.
4. Masukkan ayam dan biar kuah menjadi pekat.
5. Setelah itu masukkan madu kacau dan terus angkat.
~ Resepi oleh Chef Zainal Mohamed Saad dari AFS Cita Rasa Chef Zainal
Sumber dari majalah mingguan wanita - http://www.mingguanwanita.com.my
No comments:
Post a Comment
Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..