12 April 2012

Resepi Gulungan Pisang Untuk Bayi

Resipi gulungan pisang.

Penyediaan: 20 minit


Setiap keping mengandungi 1.5 gram protein, 0.9 gram lemak, 9.1 gram karbohidrat dan 51 kcal tenaga.

Bahannya

2 keping roti
1/2 sudu teh mentega
1 biji pisang dipotong memanjang menjadi dua bahagian
1 biji telur
30 gram Bijirin Bayi Nestle Cerelac (varian gandum dan madu)
2 sudu teh minyak masak



Cara penyediaan:


  • Buangkan kulit bahagian tepi roti dan sapu mentega rata ke atasnya.

  • Letakkan pisang ke atas roti dan gulung dengan rapi. Biarkan selama 10 minit.

  • Kemudian, celup roti yang digulung bersama pisang ke dalam telur yang sudah dipukul dengan perlahan.

  • Salut dengan Bijirin Bayi Nestle Cerelac dan masak menggunakan kuali gris. Apabila sudah masak kekuningan angkat dan sedia untuk dihidang.

  • Fakta

  • Pisang mengandungi tenaga yang lebih tinggi daripada epal.


  • Kanak-kanak berusia antara satu hingga tiga tahun disyorkan untuk tidak makan lebih daripada dua biji pisang bersaiz kecil setiap hari.





  • Sumber disunting dari akhbar harian metro

    No comments:

    Post a Comment

    Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..