Resepi Gulungan Pisang Untuk Bayi
Resipi gulungan pisang.
Penyediaan: 20 minit
Setiap keping mengandungi 1.5 gram protein, 0.9 gram lemak, 9.1 gram karbohidrat dan 51 kcal tenaga.
Bahannya
2 keping roti
1/2 sudu teh mentega
1 biji pisang dipotong memanjang menjadi dua bahagian
1 biji telur
30 gram Bijirin Bayi Nestle Cerelac (varian gandum dan madu)
2 sudu teh minyak masak
Cara penyediaan:
Buangkan kulit bahagian tepi roti dan sapu mentega rata ke atasnya.
Letakkan pisang ke atas roti dan gulung dengan rapi. Biarkan selama 10 minit.
Kemudian, celup roti yang digulung bersama pisang ke dalam telur yang sudah dipukul dengan perlahan.
Salut dengan Bijirin Bayi Nestle Cerelac dan masak menggunakan kuali gris. Apabila sudah masak kekuningan angkat dan sedia untuk dihidang.
Fakta
Pisang mengandungi tenaga yang lebih tinggi daripada epal.
Kanak-kanak berusia antara satu hingga tiga tahun disyorkan untuk tidak makan lebih daripada dua biji pisang bersaiz kecil setiap hari.
Sumber disunting dari akhbar harian metro
No comments:
Post a Comment
Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..