16 April 2012

Cantik Kepala dan Rambut


Bermula dari atas, ini adalah anggota pertama yang perlu dijaga. Bukan mudah untuk mandapatkan hasil yang memuskan jika anda tersalah memilih cara untuk menjaga kecantikan diri. Ingatkan diri anda tentang tiga hal penting yang perlu dilakukan untuk kesihatan kulit kepala dan kecantikan rambut :

* Diet yang seimbang mampu memberikan hasil yang terbaik pada kekuatan rambut. Rambut anda memerlukan zat besi yang banyak untuk kekal kuat. Oleh itu, pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran segar yang mengandungi vitamin C mampu menjadikan rambut dan kulit kepala anda sentiasa cantik.

* Jika anda mempunyai rambut yang terlalu panjang dan jarang membelainya, maka seelok-eloknya anda memotongnya hingga pendek. Ia memudahkan penjagaan untuk membasuh dan juga menyikat dengan betul.

* Jangan lupa juga membasuh rambut anda dengan syampu yang sesuai. Paling terbaik adalah syampu yang kurang bahan kimia. Ini kerana kulit kepala amat sensitif. Jika tersalah bahan, kulit kepala akan meradang dan rambut menjadi keras serta kusam.
Sumber dari majalah dara.com

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..