15 April 2013

Memilih Perabot Ruang Tamu

 Assalamualaikum semua.. Bagi yang baru memasuki rumah baru pastinya tercari-cari set perabot yang baru bagi ruang tamu.. Ini kerana ruang pertama yang akan dilihat oleh tetamu yang mengunjungi rumah kita adalah ruang tamu.. Oleh itu, kita dengan sedaya upaya menginginkan ruang tamu yang cantik dan selesa untuk diduduki..

Memang seronok apabila berpeluang membeli set perabot baru untuk ruang tamu namun ia memerlukan perbelanjaan agak besar terutama bagi yang berpendapatan sederhana. Mengenangkan itu, wajarlah kita bersikap cerewet sebelum membuat keputusan memiliki sesuatu perabot.

Sebelum melangkah ke kedai perabot, pastikan anda dilengkapi beberapa panduan yang boleh membantu memiliki baik ruang tamu bersih dan kemas mahupun sekadar selesa namun berfungsi. Perlu diingatkan, harga mahal tidak semestinya barang berkualiti. Manakala, perabot murah mungkin memerlukan anda menukarnya semula dalam tempoh singkat penggunaan.

Beberapa ciri yang perlu diambil tahu pembeli dan pengguna ketika membuat pilihan dan membeli perabot antaranya:


1 Tahap Kegunaan

Mengenal pasti tahap kegunaan perabot di ruang tamu. Misalnya, adakah sofa itu untuk kegunaan keluarga beristirehat dan menonton TV atau perabot berkenaan jarang digunakan. Jika kerap digunakan, pastikan sofa dipilih tahan lasak bagi menerima apa juga bebanan yang dikenakan ke atasnya. Ukuran sesuai adalah yang boleh menampung berat pelbagai saiz dan kumpulan manusia.
Sofa warna terang menarik tumpuan.


 
2 Kesesuaian Gaya

Anda perlu mengenal pasti gaya yang sesuai dengan keperluan konsep reka bentuk ruang anda. Pilihan sofa yang bertepatan dengan gaya yang dipilih antaranya:

i. Gaya moden menampil gaya sofa rendah dan rata selain nampak bersih dan minimal

ii. Gaya klasik menampilkan gaya sofa melengkung, berukir dan berukuran besar
Rangka kayu keras tahan lama.


iii. Gaya tradisional menampilkan gaya tradisi etnik tertentu yang menggunakan bahan kayu

iv. Gaya resort dan kedesaan menampilkan sofa daripada anyaman serta bahan semula jadi


3 Keselesaan

# Tahap keselesaan sofa bergantung kepada keanjalan dan kelembutan kusyen. Tentukan sama ada hendak memilih jenis kusyen yang melekat atau terasing.

# Ukuran sofa dari segi keselesaan antropometrik dan ergonomik dapat diketahui dengan dengan cara duduk di atas sofa berkenaan bagi bagi menguji tahap keselesaannya.

# Kenal pasti bahan digunakan sama ada ia campuran bahan berbusa (foam), gentian atau kekabu. Pengisian bahan berbusa adalah terbaik kerana dapat mengekalkan bentuk selain memberi sokongan yang kuat.


4 Pilihan Warna

# Pilihan warna terang digalakkan kerana ia mampu menarik tumpuan.

# Warna semula jadi adalah pilihan sempurna kerana mudah digabungkan dengan perabot lain.

# Cara terbaik adalah sofa utama mengekalkan warna sama manakala aksesori dan hiasan sampingan seperti kusyen boleh dalam berbilang corak dan warna.

# Kelebihan mengetengahkan upholsteri bercorak bukan saja merangsangkan suasana ruang tamu tetapi mampu menutup kekotoran di sofa.


5 Kesesuaian Ruang

# Satu kesilapan utama membeli perabot ialah kerana tertarik dengan tawaran jualan murah tanpa membuat perbandingan kesesuaian dengan luas ruang rumah.

# Yang menyedihkan apabila saiz perabot tidak boleh muat walaupun pada pintu rumah.

# Pastikan saiz dan dimensi serta ukuran lebar, tinggi dan panjang perabot diketahui bersama dengan ukuran maksimum ruang rumah anda.


6 Ketahanan Fizikal

# Selain ketahanan struktur perabot, ketahanan bahan fabrik juga penting. Fabrik jenis jacquard paling tahan. Bahan pelindung fabrik pula berfungsi menjaga fabrik bukan ketahanan fabrik.

# Periksa perabot yang hendak dibeli – ambil masa untuk memeriksa dari segi pembinaan struktur rangka perabot. Sofa tahan lama biasanya menggunakan kayu keras sebagai rangka biarpun ia menyebabkan perabot itu berat diangkat.

# Tunggang terbalikkan perabot yang hendak dibeli untuk mengetahui kekuatan dan kestabilan sofa.

# Duduk dan rasai sofa yang hendak dibeli seperti yang biasa dilakukan ketika di rumah kerana ia membantu anda membuat analisis mengenai tahan keselesaan dan ketahanannya. Pelawa juga keluarga untuk mencubanya.

Sumber disunting dari http://www.senihias.com/ dan Berita Harian
 


 
 

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..