18 April 2013

10 Perkara Yang Merosakkan Otak

Assalamualaikum semua.. Hari ni saya nak berkongsi satu topik yang boleh merosakkan otak.. Sebelum ni saya dah berkongsi mengenai 10 makanan terbaik untuk otak.. Kiranya ada kaitan dengan otak la jugak..

Otak adalah satu organ yang amat penting dan perlu dijaga oleh semua orang.. Bila seseorang tidak waras, dikatakan gila.. Bila pandai, dikatakan otak bergeliga.. Macam-macam istilah berkait rapat dengan otak.. Ok lah, saya tak mau membebel panjang lebar.. Kang korang tak larat nak membaca bebelan saya nih.. Meh kita baca info yang saya dapat nih..1 TIDAK MENGAMBIL SARAPAN PAGI
Otak merupakan organ yang paling banyak menggunakan tenaga, iaitu sebanyak 25%daripada keperluan tenaga badan. Tidak mengambil sarapan pagi menyebabkan paras gula dalam darah menjadi rendah dan mengurangkan bekalan nutrisi pada otak. Banyak sel-sel otak akan menjadi kurang aktif pada hari tersebut.

2 TERLEBIH MAKAN
Tidak bermakna makan berlebihan menyebabkan otak menjadi semakin baik. Makan berlebihan menyebabkan banyak darah dialirkan kepada perut dan usus untuk tujuan pencernaan, menyebabkan kekurangan darah yang sampai kepada otak. Ini mengakibatkan mengantuk, malas dan hilang daya fokus.

3 MEROKOK
Asap rokok sangat merbahaya kerana mengandungi pelbagai racun dan boleh membunuh banyak sel-sel otak.

4 MENGAMBIL GULA BERLEBIHAN
Gula yang berlebihan dalam badan boleh mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Ia juga boleh mengganggu perkembangan otak yang sihat.

5 MENGHIDU UDARA YANG TERCEMAR
Otak merupakan pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia. Menghidu udara tercemar menyebabkan kerosakan sel-sel otak. Berkawan dengan perokok juga mendedahkan kita kepada asap rokok yang sangat merbahaya kepada otak.

6 TIDUR YANG BERLEBIHAN
Tidur adalah baik untuk kesihatan otak kita. Namun tidur yang berlebihan menyebabkan otak kurang aktif dan melemahkan daya berfikir seseorang.

7 TIDUR DENGAN MENUTUP MUKA
Tidur sambil meniarap dan menekup muka ke bantal atau menutup dengan buku atau lengan boleh menyebabkan banyak gas karbon dioksida terperangkap dan disedut semula semasa bernafas. Ini boleh menyebabkan otak kekurangan oksigen.

8 KURANG BERIMAGINASI
Berfikir merupakan satu cara yang baik untuk mengasah otk kita. Kurang berimaginasi menyebabkan tahap kecerdasan otak menurun.

9 JARANG BERFIKIR
Jarang berfikir menyeabkan otak kita menjai lembap dan tidak aktif. Maka, selalu berfikir akan melatih otak kita bekerja dan meningkatkan keupayaan otak kita.
 
10 TIDAK MEMBACA AL-QURAN
Al-Quran merupakan kalimah-kalimah Allah s.w.t. Membacanya akan memberi banyak manfaat kepada badan kita termasuklah mengaktifkan otak kita dan mengelakkannya daripada rosak. Tidak membaca al-Quran menyebabkan otak kita menjadi dungu dan dangkal.
Sumber dari facebook Dr. Tengku Asmadi
No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..