11 January 2012

Penyakit Osteoporosis atau Rapuh Tulang

Penyakit Osteoporosis atau rapuh tulang ialah suatu keadaan dimana ketumpatan dan kekuatan tulang berkurangan dan menyebabkan tulang menjadi mudah patah atau reput. Osteoporosis membawa kepada tulang poros yang tidak normal yang dapat ditekan atau dimampatkan seperti span. Keadaan ini yang membawa kepada kerapuhan tulang. Osteopenia ialah keadaan dimana tulang kurang tumpat berbanding tulang yang normal tetapi tidak mencapai tahap osteoporosis.

Tulang normal terdiri daripada protein, collagen dan kalsium yang mana memberi kekuatan kepada tulang. Tulang yang telah dijangkiti osteoporosis akan mudah patah walaupun pada kecederaan kecil yang lazimnya tidak akan mengakibatkan kepatahan. Tulang belakang, tulang rusuk, tulang punggung, dan tulang pinggang merupakan tempat yang biasa mengalami retakan atau patah akibat osteoporosis.

Penyebab yang membawa kepada masalah ini ialah penurunan kadar estrogen dalam diri wanita semasa menopause dan penurunan testosterone pada lelaki. Wanita berumur 50 dan lelaki berumur 70 tahun mempunyai risiko paling tinggi untuk mendapat penyakit osteoporosis ini.

penyakit osteoporosis

SIMPTOM
Penyakit osteoporosis tidak mempunyai simptom pada peringkat awal. Simptom ini hanya mampu dikesan pada peringkat akhir penyakit iaitu:
- Kesakitan pada tulang
- Retakan dengan sedikit atau tiada trauma.
- Hilang ketinggian ( sebanyak 6 inci).
- Sakit pada bahagian bawah belakang.
- Sakit leher/tengkok.


RAWATAN
Matlamat untuk rawatan penyakit osteoporosis ini ialah untuk:
 • Mengawal kesakitan
 • Memperlahan atau memberhentikan kehilangan tulang (bone loss)
 • Mencegah retakan tulang dengan ubat menguatkan tulang.
 • Meminimumkan risiko untuk jatuh yang boleh menyebabkan retakan tulang.
Rawatan untuk penyakit osteoporosis ini boleh terbahagi kepada perubahan cara hidup dan kepelbagaian ubatan. Ubat-ubatan digunakan untuk menguatkan tulang.

BISPHOSPHONATES
Bisphosphonates ialah ubat utama yang digunakan untuk mencegah dan merawat penyakit osteoporosis dalam kalangan wanita yang sudah putus haid.

CALCITONIN
Calcitonin ialah ubat yang memperlahankan kadar kehilangan tulang dan melegakan kesakitan tulang. Calcitonin kurang efektif berbanding bisphosphonates.

RALOXIFENE
Raloxifene (Evista)  digunakan untuk mencegah dan merawat penyakit osteoporosis. Ia serupa dengan ubat bagi kanser payudara tamoxifen. Raloxifene boleh mengurangkan retakan tulang belakang sebanyak 50%. Walau bagaimanapun, ia tidak mampu untuk mencegah retakan tulang yang lain.
Kesan samping yang paling serius bagi pengambilan raloxifene ini ialah risiko darah tersumbat pada bahagian saraf kaki atau dalam paru-paru.

SENAMAN 
Elakkan senaman yang boleh mengakibatkan terjatuh atau impak yang kuat yang boleh menyebabkan keretakan tulang.

DIET
Dapatkan sekurang-kurangnya 1 200 miligram kalsium setiap hari dan 800 – 1 000 vitamin D3. Vitamin D membantu badan kita menyerap kalsium.
Makanan yang tinggi kalsium antaranya ialah:
 • Keju
 • Ais-krim
 • Sayuran hijau
 • Susu rendah lemak
 • Ikan salmon
 • Ikan sardin bersama tulangnya.
 • Tauhu
 • Yogurt
Tinggalkan tabiat tidak sihat seperti merokok atau minum minuman keras.sumber dari http://www.ncbi.nlm.nih.gov/

3 comments:

 1. As Salam,

  terima kasih share info, mohon nk share info di blog saya..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Boleh..info yang baik seharusnya dikongsi bersama kawan-kawan..bukan saja kita mendapat ilmu, malah kawan-kawan jugak.

   Delete
 2. Macam macam cara ye yang kita boleh gunakan untuk mencegah osteoporosis. Salam singgah...

  cara mencegah osteoporosis dengan berkesan

  ReplyDelete

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..