10 November 2011

Resipi Gulungan Sosej


MUDAH...hidangan gulungan sosej yang mudah disediakan dan lazat dimakan bersama sos pencicah.


PANTAS dan segera, antara hidangan paling digemari bagi menu makan tengah hari terutama kepada mereka yang sentiasa mengejar masa dan tidak boleh menunggu lama semata-mata untuk menjamu selera.
Bagaimanapun, hidangan berkenaan perlu memiliki jumlah tenaga diperlukan agar badan dapat bertahan sehingga waktu minum petang ataupun makan malam.


Bagi Chef Sous, Azman Abd Rashid, kombinasi antara bahan memang penting bagi memastikan menu disediakan mampu disiapkan dengan pantas selain mengenyangkan pelanggan.

Antara menu paling mudah dijadikan hidangan makan tengah hari ialah gulungan sosej yang hanya memerlukan masa 20 minit untuk disediakan.


“Sesiapa saja boleh menyediakan sajian ini asalkan bahannya disediakan lebih awal. Malah, kita juga boleh mengubah suai resipi gulungan sosej ini mengikut kemahuan kerana ia bukan tertumpu pada satu jenis resipi saja,” katanya.

Apatah lagi menurutnya, kreatif dalam menambah baik sesuatu resipi mampu menghasilkan menu baru dengan rasa yang lebih lazat.

Oleh itu, ikuti langkah mudah penyediaan gulungan sosej kendalian Chef Azman di restoran Kopitiam, Hotel Radius International Kuala Lumpur.


 Bahan A
  • 3 keping roti putih
  • 3 batang sosej
  • 3 keping keju ceddar
 Bahan B
  • 300 gram serbuk roti
  • 86 gram telur
  • Minyak untuk menggoreng


Cara-cara:



 SEDIAKAN BAHAN...bahan seeloknya disediakan lebih awal.


GELEK...ratakan kepingan roti yang dibuang bahagian tepinya.


LETAK...letakkan kepingan keju Ceddar di tengah kepingan roti.


GULUNG...kemudian letakkan sosej, gulung kepingan roti dan keju tadi bersama.


LEKATKAN...gunakan telur sebagai pelekat di bahagian tepi gulungan roti.


CELUP...celup gulungan roti ke dalam telur.


GOLEKKAN...ratakan sepenuhnya ke dalam serbuk roti.


 GORENG...panaskan minyak dan goreng hingga kuning keemasan.




Sumber dari akhbar harian metro


Macam menarik ja, boleh try nih buat untuk sarapan..





No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..