Daging Lada Hitam
Masa: 60 minit
Hidangan: 3 orang
Bahan-bahannya:
*250 gram daging batang
pinang dihiris nipis
*1 biji bawang besar
(dihiris)
*5 ulas bawang putih
(dihiris)
*2 sudu minyak masak
*1 sudu besar lada hitam
(ditumbuk kasar)
*1 sudu besar kicap manis
*1 sudu besar kicap masin
Cara
menyediakannya:
1. Rebus daging dengan
api sederhana hingga empuk. Toskan tetapi jangan dibuang air rebusan
tadi.
2. Panaskan kuali dan
tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
3. Masukkan daging, kicam
manis, kicap masin dan lada hitam. Gaul rata dan biarkan seketika.
4. Kemudian masukkan
sedikit air rebusan tadi dan biarkan sehingga pekat semula agar
daging lebih lembut.
5. Taburkan lada hitam
dan siap untuk dihidang.
INFO
· Daging lembu batang
pinang kurang mengandungi lemak dan teksturnya lebih lembut.
· Protein sangat penting
untuk ibu membina semula tisu-tisu badan yang mungkin rosak sewaktu
menjalani proses bersalin.
Sumber dari Pa & Ma
No comments:
Post a Comment
Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..