Percik adalah antara masakan kegemaran ramai bagi orang Pantai Timur. Tambahan pula pada bulan Ramadhan, pelbagai jenis lauk percik yang akan dijual di kedai-kedai. Bagi yang rajin di dapur, percik pasti akan jadi salah satu pilihan anda dalam menu bulan Ramadhan.
Bahan untuk ayam:
1 ekor ayam - dipotong empat
4 ulas bawang putih
2 inci halia
4 batang serai } untuk menggalas periuk
Sedikit garam
Bahan untuk kuah percik :
2 cawan santan
2 inci halia }dihiris halus
4 batang serai } dihiris halus
Sedikit garam dan gula
Cara penyediaan:
- Kisar serai, halia dan bawang merah bersama sedikit air sehingga hancur.
- Masukkan bahan-bahan tersebut ke dalam periuk. Tambahkan santan, garam dan gula. Kacau rata dan ketepikan kuah percik ini untuk sementara.
- Tumbuk halia dan bawang putih sehingga hancur. Masukkan sedikit garam. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan ini.
- Selepas itu masukkan sedikit air ke dalam periuk yang dialas serai tadi. Aturkan ayam di dalamnya. Kemudian curahkan sedikit bahan kuah percik tadi ke atas ayam tersebut.
- Tutup periuk dan masak di atas api yang sederhana hingga ayam empuk.
- Sambil itu, masak kuah percik tadi sehingga separa masak. Kacau sentiasa supaya santannya tidak berketul. Ketepikan.
- Apabila ayam tadi telah empuk, angkat dan aturkan di atas penyepit untuk dibakar.
- Panggang ayam tersebut.
- Seterusnya curahkan kuah percik sehingga menyaluti keseluruhan ayam tersebut. Bakar lagi sehingga kuah tersebut agak kering.
- Tuang kuah percik ke atas ayam yang siap dibakar sebelum dihidangkan.
Sumber dari http://mingguanwanita.karangkraf.com/ayam-percik-kelantan-1.180551
No comments:
Post a Comment
Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..