14 July 2013

Resepi Ayam Percik Kelantan


 

Percik adalah antara masakan kegemaran ramai bagi orang Pantai Timur. Tambahan pula pada bulan Ramadhan, pelbagai jenis lauk percik yang akan dijual di kedai-kedai. Bagi yang rajin di dapur, percik pasti akan jadi salah satu pilihan anda dalam menu bulan Ramadhan.


Bahan untuk ayam:

1 ekor ayam - dipotong empat

4 ulas bawang putih

2 inci halia

4 batang serai } untuk menggalas periuk

Sedikit garam

 

Bahan untuk kuah percik :

2 cawan santan

2 inci halia       }dihiris halus

4 batang serai } dihiris halus

Sedikit garam dan gula

 

Cara penyediaan:

  • Kisar serai, halia dan bawang merah bersama sedikit air sehingga hancur.
  • Masukkan bahan-bahan tersebut ke dalam periuk. Tambahkan santan, garam dan gula. Kacau rata dan ketepikan kuah percik ini untuk sementara.
  • Tumbuk halia dan bawang putih sehingga hancur. Masukkan sedikit garam. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan ini.
  • Selepas itu masukkan sedikit air ke dalam periuk yang dialas serai tadi. Aturkan ayam di dalamnya. Kemudian curahkan sedikit bahan kuah percik tadi ke atas ayam tersebut.
  • Tutup periuk dan masak di atas api yang sederhana hingga ayam empuk.
  • Sambil itu, masak kuah percik tadi sehingga separa masak. Kacau sentiasa supaya santannya tidak berketul. Ketepikan.
  • Apabila ayam tadi telah empuk, angkat dan aturkan di atas penyepit untuk dibakar.
  • Panggang ayam tersebut.
  • Seterusnya curahkan kuah percik sehingga menyaluti keseluruhan ayam tersebut. Bakar lagi sehingga kuah tersebut agak kering.
  • Tuang kuah percik ke atas ayam yang siap dibakar sebelum dihidangkan.




Sumber dari http://mingguanwanita.karangkraf.com/ayam-percik-kelantan-1.180551

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..