Haiwan yang satu ini memang menjadi kegemaran ramai. Namun ada juga yang tidak suka memakannya. Ikan, ia adalah makanan sumber penting membekalkan asid lemak omega-3.
Ikan baik untuk tambahan diet kerana kaya dengan vitamin,
mineral dan keperluan khasiat yang diperlukan oleh manusia untuk sihat dan
cerdas.
Berikut ini adalah beberapa khasiat yang dapat diperolehi
dengan memakan ikan.
1. Kesihatan kardiovaskular
Asid lemak omega-3 yang ada dalam ikan telah terbukti memberi
kebaikan kepada jantung, arteri, dan vena yang membentuk sistem kardiovaskular
anda.
2. Menurunkan tekanan darah
Minyak ikan sangat berguna untuk menurunkan tekanan darah,
tetapi peranannya dalam pencegahan belum terbukti.
3. Menurunkan berat badan
Menurut kajian yang dilakukan di University of Georgia, minyak
ikan dengan DHA membantu menghentikan penukaran pra sel lemak ke dalam sel lemak
sehingga mengurangkan pengumpulan lemak secara keseluruhan.
4. Mengurangkan risiko kanser
Omega-3 dalam ikan telah terbukti membantu mencegah tiga jenis
kanser utama, iaitu kanser payu dara, usus, dan prostat.
5. Meningkatkan fungsi otak
Asid lemak omega-3 pada ikan dapat membantu perkembangan otak
anda. Pengambilan omega-3 yang tepat dapat membantu meningkatkan fokus mental
kepada anak-anak dan orang dewasa.
7. Menyihatkan mata
Pengambilan ikan sangat baik kerana mempunyai kemampuan dalam
memperbaiki penglihatan. Ikan dapat melawan degenerasi makula (bagian tengah
retina), glaukoma, dan sindrom mata kering.
8. Kecantikan kulit
Sesiapa yang banyak makan ikan akan memiliki kulit cantik.
Menurut kajian yang diterbitkan dalam Journal of Lipid Research, asid lemak
omega-3 EPA yang terdapat dalam minyak ikan membantu melambatkan proses penuaan
kulit.
No comments:
Post a Comment
Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..