BAHAN-BAHAN :
500 gram sotong-dipotong berbentuk cincin
15 biji kuning telur
150 gram daun kari
100 gram cili api-dipotong halus
500 gram mentega
1 kg minyak masak
Gula dan sebuk perasa secukup rasa.
500 gram sotong-dipotong berbentuk cincin
15 biji kuning telur
150 gram daun kari
100 gram cili api-dipotong halus
500 gram mentega
1 kg minyak masak
Gula dan sebuk perasa secukup rasa.
BAHAN UNTUK DIPERAP :
50 ml susu cair
2 sudu sos tiram
500 gram tepung beras
50 ml susu cair
2 sudu sos tiram
500 gram tepung beras
CARA MEMBUAT :
1. Perap sotong dengan susu cair, sos tiram dan dua sudu minyak masak.
2. Golekkan sotong tadi ke dalam tepung beras.
3. Panaskan minyak dan mentega.
4. Setelah minyak betul-betul panas, tuangkan telur dan kacau mengikut arus jam tanpa henti sehingga telur separuh kuning.
Masukkan daun kari dan cili api, diikuti gula dan serbuk perasa.
5. Kemudian, angkat dan tos telur.
6. Sementara itu, goreng sotong yang diperap tadi sehingga kuning.
7. Angkat dan gaulkan sotong dengan telur tadi. Sedia untuk dihidangkan.
1. Perap sotong dengan susu cair, sos tiram dan dua sudu minyak masak.
2. Golekkan sotong tadi ke dalam tepung beras.
3. Panaskan minyak dan mentega.
4. Setelah minyak betul-betul panas, tuangkan telur dan kacau mengikut arus jam tanpa henti sehingga telur separuh kuning.
Masukkan daun kari dan cili api, diikuti gula dan serbuk perasa.
5. Kemudian, angkat dan tos telur.
6. Sementara itu, goreng sotong yang diperap tadi sehingga kuning.
7. Angkat dan gaulkan sotong dengan telur tadi. Sedia untuk dihidangkan.
~ Resepi oleh Chef Zainal Mohamed Saad dari AFS Cita Rasa Chef Zainal
Sumber dari majalah mingguan wanita - http://www.mingguan wanita.com.my
No comments:
Post a Comment
Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..