23 July 2012

Adab RamadhanIlmu yang patut dikongsi bersama.. Dalam membaca artikel dalam akbar online, hati tertarik untuk berkongsi maklumat yang patut dikongsi bersama kawan-kawan..

Latihan dan pendidikan yang ada pada Ramadan tidak akan menghasilkan takwa melainkan jika adabnya dijaga dan dipelihara. Antara adab itu ialah:

Bersahur pada waktu dinihari dan melewatkan pengambilannya.

Nabi SAW bersabda: “Makanlah sahur kerana sesungguhnya pada sahur itu ada berkat.” (Hadis riwayat Bukhari) Zaid bin Thabit pula menceritakan, “Kami pernah bersahur bersama Nabi kemudian kami bangun untuk melakukan solat (Subuh). Kemudian Zaid bin Thabit disoal: Berapa lama masa antara keduanya (iaitu di antara makan sahur dan solat Subuh)? Berkata Zaid: Sekadar membaca 50 ayat al-Quran.” (Hadis riwayat Bukhari)


Bersikap dermawan.
Abdullah Ibn Abbas meriwayatkan: “Rasulullah orang paling dermawan dan beliau lebih dermawan lagi di bulan Ramadan.” (Hadis riwayat Bukhari)


Bertadarus al-Quran secara konsisten.

Abdullah Abbas melaporkan: “Jibril menemui Nabi Muhammad SAW pada setiap malam Ramadan untuk bertadarus al-Quran dan Rasulullah lebih cepat mengerjakan kebaikan, lebih cepat daripada angin yang berhembus.” (Hadis riwayat Bukhari)

Melaksanakan solat Tarawih.
Nabi Muhammad SAW berkata: “Sesiapa yang menghidupkan malam Ramadan kerana beriman dan mengharapkan pahala daripada Allah SWT, maka diampuni dosanya yang lalu.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Abu Salamah bin Abdur Rahman meriwayatkannya, sesungguhnya dia bertanya kepada Aisyah: “Bagaimana solat malam Rasulullah pada Ramadan? Aisyah menjawab: Rasulullah tidak pernah melakukan solat malam lebih daripada sebelas rakaat, baik pada bulan Ramadan atau pada bulan yang lain.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)


Beriktikaf terutama pada 10 terakhir Ramadan.
Aisyah berkata: “Rasulullah mengamalkan iktikaf pada sepuluh hari terakhir pada bulan Ramadan sehinggalah Baginda wafat.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)


Mengawal nafsu, mengelokkan perangai serta memelihara lidah.
Nabi Muhammad SAW bersabda bermaksud: “Sesiapa yang tidak meninggalkan perkataan dan amalan keji, Allah SWT tidak berhajat menerima amalannya meninggalkan makan dan minum.” (Hadis riwayat Bukhari)


sumber dari akbar berita harian


banyak adab yang boleh kita pelajari melalui artikel ini.. semoga bulan Ramadhan kita tahun ini adalah lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya.. bersama-samalah kita amalkannya sementara kita baru sahaja berpuasa pada hari ke-3 pada tahun ini..

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..