11 October 2013

Resepi Ikan Terubuk Air Asam

Assalamualaikum semua.. Sebenarnya letak entry nih sebab suka sangat ngan ikan terutamanya ikan bakar makan ngan air asam.. Lama tak buat ikan bakar.. Kecur lidah nengok resepi nih.. Jom kita buat ujung minggu nih.. Kena plak ikan yang fresh lagi la sodap kan.. Hahaha..




Sedap pula tengok warna ikan terubuk ini selepas dibakar. Itu belum rasa air asam ikan terubuk ini lagi. Anda boleh mencuba resepi mudah kali ini dengan air asam istimewa di dapur rumah anda. Tidak perlu mencari di kedai-kedai makan, malah keluarga anda boleh turut menjamu selera dengan masakan air tangan anda kali ini. Selamat mencuba!



Bahan-bahan:

2 ekor ikan terubuk - dibersihkan

Garam

Serbuk kunyit secukupnya



Cara Membuat:

  • Potong ikan menjadi dua serta digaul garam kunyit.
  • Panaskan grill pan atau kuali leper serta masukkan minyak secukupnya dalam 2-3 sudu besar minyak masak supaya ikan tidak melekat pada pemukaan kuali.
  • Guna api sederhana besar supaya ikan masak dengan sekata.
  • Buka tutup periuk dan terbalikkan ikan.
  • Jika sudah masak, ikan bolehlah diangkat.

AIR ASAM KERISIK

 
Bahan-bahan:
 
4-5 Cili merah (Boleh dicampur cili api jika anda suka pedas)
1 biji bawang besar
Sedikit Air asam jawa
Sedikit belacan bakar
Kerisik secukupnya
Garam dan Gula

 
Cara Membuat:
  • Cili merah dipotong nipis-nipis kemudian masukkan dalam mangkuk.
  • Bawang merah dimayang nipis, masukkan ke dalam bekas berisi cili merah.
  • Masukkan kerisik dan belacan secukup rasa ke dalam mangkuk tadi.
  • Ramas asam jawa dengan air masak secukupnya dan tuang sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk.
  • Kemudian masukkan gula, garam dan gaul semua bahan sehingga sebati.






2 comments:

  1. Myra paling suka ikan terubuk goreng.. adehhh terliurnya...
    dah lama tak makan nieh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 laaa lama betoi tak makan..2 yg jd terliur plak nak wat lepas tengok resepi nih..

      Delete

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..