25 October 2013

Resepi Gulai Kulat Sisir & Pisang Muda

Assalamualaikum semua.. Macam sedap jer ala masakan kampung nih.. Gulai pisang muda penah la makan.. Ni tambah plak kulat sisir.. Macam sedap jer rasa.. Meh kita tengok resepi yang dapat nih..


 
 
Macam-macam cara kulat sisir boleh dibuat, namun kali ini ingin kongsikan resepi Gulai Kulat Sisir bersama Pisang Muda. Mungkin ada yang belum pernah makan, jadi bolehlah guna resepi ini!



Bahan-bahan:

1 sisir pisang muda (cm guna pisang emas muda)

2 cawan kulat sisir yang kering, rendam hingga kembang

2 batang serai, dititik

1 keping asam gelugor

6 - 7 ketul tulang ikan masin kurau, cuci dan rendam

1200 ml santan cair

500 ml pati santan

Garam dan gula secukup rasa



Bahan-bahan Kisar

1 biji bawang besar

7 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

1 inci kunyit hidup

1/2 inci belacan

1 genggam ikan bilis, cuci dan rendam

2 biji cili merah

15 biji cili padi kampung (warna hijau)



Cara Menyediakannya:

  • Pisang muda dikupas sedikit kulitnya, hiris sederhana tebal dan rendam dalam air yang dicampur dengan asam gelugor.
  • Cendawan terkukur dibersihkan, tos dan perah. Kemudian tumbuk sedikit, pastikan tidak hancur. Ketepikan.
  • Masukkan bahan-bahan kisar halus ke dalam periuk bersama serai titik dan pisang (toskan).
  • Gaul rata dan tuang santan cair. Kacau dan biar mendidih. Masak hingga pisang 1/2 empuk.
  • Tambah cendawan dan asam gelugor. Kacau dan biar mendidih.
  • Tuang pati santan. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula (Guna serbuk perasa juga boleh).
  • Kacau dan biar masak dengan api kecil hingga pisang empuk, kacau selalu.






Sumber dari http://mingguanwanita.karangkraf.com/gulai-kulat-sisir-pisang-muda-1.213502


No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..