Pastinya ramai penggemar masakan Padang atau Minangkabau di negara
kita. Hidangan yang hampir sama dengan lauk pauk masyarakat Melayu
membolehkan ia diterima ramai. Malah untuk menikmati masakan ini juga
mudah. Jom cuba salah satu resepi masakan Padang, Gulai Sotong Sumbat.
Bahan-bahan:
6 ekor sotong besar
6 biji telur rebus
1 sudu makan rempah kari
300 ml santan
200 ml air
1 sudu makan air asam jawa
Garam secukup rasa
Sedikit lidi
Bahan dikisar:
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
5 tangkai cili padi
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
2 batang serai
Cara Membuat:
- Masukkan air, santan, bahan kisaran dan rempah kari dalam periuk. Kacau rata ketika memasak dan biarkan sebentar.
- Sementara itu, masukkan telur rebus di dalam perut sotong dan tutup badan sotong dengan kepalanya. Sematkan dengan lidi supaya kepala sotong tidak tercabut ketika dimasak.
- Selepas kuah mula mendidih, masukkan air asam jawa dan semua sotong.
- Tambah garam secukup rasa. Sedia dinikmati.
Sumber dari http://mingguanwanita.karangkraf.com/dapur/gulai-sotong-sumbat-1.208114
No comments:
Post a Comment
Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..