Assalamualaikum semua.. Pernah kah korang masak nasi menjadi mentah??? Aku baru-baru nih ada la menghadapi masalah nih.. Sebenarnya bukan masalah beras atau air yang kurang, tapi sebenarnya masalah periuk tuh sendiri.. Tapi kat sini saya nak berkongsi petua yang saya perolehi dari hasil pembacaan.. Mungkin ianya berguna untuk digunakan kelak..
Suasana raya masih terasa walau sudah seminggu berlalu. Pasti juga anda
masih sibuk memasak juadah untuk tetamu yang datang beraya. Namun dalam
kesibukan kita dapur, jangan pula sampai ada yang masak nasi mentah.
Nanti tetamu yang datang jadi mangsa keadaan disebabkan kesibukan kita.
Meski sudah biasa memasak nasi namun bila bertukar jenama beras sering
kali terjadi nasi yang dimasak mentah kerana tidak cukup air.
Bagi memastikan nasi masak sempurna masukkan cawan berisi air di dalam
periuk nasi tadi. Tutup periuk dan perlahankan api. Biarkan hingga nasi
masak.
Sumber dari http://mingguanwanita.karangkraf.com/elak-nasi-mentah-1.190547
terima kasih atas tips ni..mmg berkesan..dulu nenek sy pernah ajar..tp dah lupe..hehe..thanks!
ReplyDeletesama2.. sekadar berkongsi hasil pembacaan.. yelah, kekdg bila kita msk nasi mentah, rs syg nak buang nasi tuh.. ni dah ada petua, boleh la digunakan bila diperlukan..
ReplyDeleteWuaaaa..
ReplyDeleteDah kena ptg ni..
Xpernah2 masak nasi lemak mentah..
Tup2.ptg ni..
Sambal dah siap.
Telur dah ready..
Buka2.priuk nasi mentah..
Anak dah nak sampai ni..
Wuaaaa..
ReplyDeleteDah kena ptg ni..
Xpernah2 masak nasi lemak mentah..
Tup2.ptg ni..
Sambal dah siap.
Telur dah ready..
Buka2.priuk nasi mentah..
Anak dah nak sampai ni..
Pernah try petua ni tp tak berkesab akhiakhi kukus la nasi tu
ReplyDelete