25 November 2013

Resepi Pajeri Nenas

Assalamualaikum semua.. Tetiba tengok menu nih sedap plak rasa.. Yelah makan plak ngan nasi panas2 ngan ikan masin.. Wuishh memang terangkat la.. Tak payah lauk banyak2 pajeri nenas ngan ikan masin pun dah memenuhi selera.. Terliur plak rasa, menitik2 air liur nih.. Hahaha..
 
Pajeri nanas sangat terkenal pada musim kenduri kahwin, tetapi menu ini juga sesuai di makan bersama keluarga di rumah. Bagi yang ingin mencuba anda boleh menggunakan resepi yang dikongsikan kali ini.




Bahan-bahan:


Tiga hirisan nanas } dibersihkan

2 sudu makan kerisik

10 ulas bawang merah } dikisar halus

50gm udang kering }

2 batang serai dititik

2 helai daun kari

Satu sudu rempah kari ikan

Sedikit bunga lawang, pelaga dan kulit kayu manis



Cara Menyediakannya:

  • Tumiskan bunga lawang, pelaga dan kulit kayu manis bersama serai dan daun kari sehingga naik bau.
  • Masukkan rempah kari ikan, udang kering yang dikisar dan secawan air, kacau sehingga naik bau.
  • Seterusnya masukkan potongan nenas, kerisik dan gula kabung.
  • Perlahankan api, biarkan selama 15 minit, dikacau berseli sehingga nenas masak.
  • Sedia untuk dihidangkan.




Sumber dari http://mingguanwanita.karangkraf.com/pajeri-nenas-1.213502




2 comments:

  1. Sedapnya... dah lama tak makan..
    Peberet jugak nieh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedapkan MJ..jom2 kita makan pajeri nenas ari nih..

      Delete

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..