19 November 2013

Resepi Masak Lemak Pucuk Ubi dan Kerang

Assalamualaikum semua.. Sejak akhir-akhir ni saya banyak berkongsi resepi yang saya jumpa dalam internet.. Bukan apa ada resepi yang lama tak masak, tetiba jadi teringin nak makan kan.. Sesaja la nak berkongsi dengan kengkawan kat luar sana selain simpan untuk panduan diri sendiri nanti.. Ok la jom terjah apa yang ada..




Cuba hidangkan masakan masak lemak cili api pula untuk menu hari ini. Mungkin ahli keluarga anda suka dengan menu kali ini, Masak Lemak Pucuk Ubi & Kerang. Jom, tengok bahan-bahan mudah yang anda perlu ada untuk menu ini.
Bahan-bahannya:
1 ikat pucuk ubi - diambil daun saja
Santan kelapa secukupnya
2 - 3 cawan isi kerang
Garam secukup rasa
1 keping asam keping
Bahan ditumbuk lumat
1 inci kunyit hidup
10 biji cili api - boleh ditambah atau dikurangkan
 
Cara untuk memasak :
 
  • Bersihkan pucuk ubi dan diambil semua daun kemudian direbus sampai empuk . Tos dan ketepikan dulu .
  • Tumbuk lumat semua kunyit hidup dan cili api . Kurangkan cili api jika tidak mahu pedas.
  • Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan pekat , isi kerang dan asam keping .
  • Kacau semua bahan dan masak kuah sehingga mendidih.
  • Masukkan semua pucuk ubi dan garam secukup rasa serta di kacau sekejap .
  • Biarkan sampai kuah mendidih dan sekali sekala kacau kuah . Apabila pucuk ubi dah masak, tutup api dapur.






Sumber dari http://mingguanwanita.karangkraf.com/masak-lemak-pucuk-ubi-kerang-1.215521



No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..