Pasti ada yang teringin membuat kek aiskrim sendiri. Jadi kali ini dikongsikan satu resepi kek istimewa dari Genting Strawberry Farmhouse
yang dibuka seawal 9 pagi hingga 7 malam. Menyajikan hidangan enak
pencuci mulut, minuman sejuk dan panas malah lauk pauk berasaskan
strawberi dan cendawan.
Bahan-bahan:
1 ¼ cawan tepung kek }
½ sudu kecil serbuk penaik } diayak
½ sudu kecil garam }
¼ cawan mentega tanpa garam
¾ cawan gula kastor
1 biji telur gred A
½ sudu kecil esen vanila
½ cawan mentega susu
½ sudu kecil cuka makan
½ sudu kecil soda penaik
1 bekas aiskrim perasa strawberi
Cara membuat:
- Pukul mentega tanpa garam hingga kembang. Kemudian, masukkan gula dan putar sampai gebu. Masukkan pula telur dan pukul sampai sebati.
- Setelah itu, masukkan tepung kek dan mentega sedikit demi sedikit sampai sebati.
- Dalam bekas berasingan, campurkan cuka dan soda penaik hingga berbuah lalu tuangkan ke dalam adunan sebelumnya.
- Kacau sebati dan tuang ke dalam loyang yang telah disapu mentega.
- Bakar pada suhu 175 darjah Celsius selama 30 minit.
- Biarkan kek menjadi sejuk. Lalu masukkan aiskrim strawberi di dalamnya lalu bekukan kek di dalam peti sejuk kira-kira 8 jam.
- Setelah itu, keluarkan kek dari loyang dan hiaskan dengan aising kek.
Sumber dari http://mingguanwanita.karangkraf.com/dapur/kek-aiskrim-1.163099
No comments:
Post a Comment
Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..