Cuaca panas melampau sekarang nih kekadang mengundang rasa tiada selera untuk makan.. Saya sejak akhir-akhir nih selalu jugak jadi tak selera nak makan sesuatu.. Ari nih tetiba tengok resepi nih, terasa membuka sedikit selera yang memang agak kureng..
Bosan juga kalau asyik makan ayam hari-hari, jadi dikongsikan menu yang
menggunakan ikan pula, Percik Ikan Kembung. Bagi resepi ini pastikan kuah percik
dibiarkan lama sehingga kuahnya menjadi pekat dan naik minyak.
Meh tengok resepinya..
Bahan-bahan:
5 ekor ikan kembung
1 biji kelapa | diambil santannya
5 biji bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 batang serai | diketuk
2 sudu makan cili boh
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam dan bahan perasa
secukupnya
Cara Membuatnya:
- Bersihkan ikan dan panggang hingga masak. Ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga naik baunya.
- Kemudian masukkan cili boh dan biarkan hingga garing.
- Masukkan santan bersama serbuk kunyit dan juga serai.
- Kacau rata dan biarkan hingga kuahnya menjadi pekat.
- Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya dan angkat.
- Angkat dan curahkan ke atas ikan yang siap dipanggang dan hidangkan.
Sumber dari http://mingguanwanita.karangkraf.com/dapur/percik-ikan-kembung-1.252848
No comments:
Post a Comment
Sudi-sudikanlah tinggalkan komen dan jejak anda..